5 saker du kanske inte visste om Tomas Brolin

Av | 17 mars, 2015

Tomas Brolin

(c) Frankie Fouganthin

Namnet Tomas Brolin har väl knappast undgått någon av oss. Jag minns min egen frustration och irritation över att han "aldrig" togs ut i landslaget. Vi tyckte alla att han var hur bra som helst och var oerhört frågande till varför han inte fick en plats i laget.

Nu fick han ju det till slut. Och resten känner vi till. Han blev 1994 en av Hjältarna som förde Sverige till ett fantastiskt och oväntat VM-brons. Och vem minns inte frisparken mot Rumänien där alla väntade sig ett hårt skott av Stefan Schwarz. Istället kom detta:

…och lite senare utbröt ännu ett svenskjubel av stora mått:

Sverige vann kvarten mot Rumänien, men fick senare stryk av Brasilien i semifinalen. Bronset bärgades efter 4-0 mot Bulgarien. Och Tomas Brolin blev utttagen i FIFA's världslag.

Vad hände sedan?

Det blev inte en lång och glimrande karriär för Tomas. I november samma år som VM-succén bröt han foten under en EM-kvalmatch mot Ungern. Han lyckades aldrig komma tillbaka till sin forna storhet, och efter några tuffa år i Leeds, Zürich och Crystal Palace slutade han med fotbollen i augusti 1998.

Fotbollskarriären är måhända över sedan många år tillbaka, men Tomas Brolin är inte den som drar sig tillbaka och sippar martinis på en altan med Medelhavsutsikt medan han sitter i gungstolen och klappar katten som ligger i knät. Tvärtom – den forne landslagsstjärnan har sysslat med massor av olika saker genom åren. Visste du det här om Tomas Brolin?

BRIS och dammsugarmunstycken

Redan året innan han eldade upp fotbollsskorna träffade Tomas en kille vid namn Göran Edler, en entreprenör och uppfinnare som nyligen tagit patent på en ny sorts dammsugarmunstycke. De båda herrarna kom mycket bra överens, och man startade produktionen av Twinner, som munstycket kom att heta, redan i mars 1998. Och redan efter 9 månader hade man sålt nästan tre gånger mer än de budgeterat för det första året, närmare 120.000 enheter.

Sedan några år tillbaka har Tomas varit engagerad i organisationen BRIS (Barnens Rätt i Samhället). Tillsammans med stjärnor som Ingemar Stenmark, Peter Foppa Forsberg och många andra, har han deltagit i BRIS-golfen, en turnering som genomförs i syfte att samla in pengar till BRIS stödverksamhet.

 

Tomas Brolin

Förutom att spela välgörenhetsgolf bidrar Brolin även med pengar genom sitt företag. Varje år skänker de en stor summa pengar till BRIS, och i julas hade de dessutom en kampanj som gav ytterligare 50 kronor för varje dammsugarmunstycke som såldes.

Musikkarriären

Att tala om "karriär" i det här fallet är kanske att ta i en smula i överkant. Men 1999 samlades Tomas, Dr Alban, Björn Borg och Mattias Frisk under namnet "Friends in Need". Många ironiska röster hördes och frågan som ställdes var "In Need of Money?". Gruppen gav ut en enda singel vid namn "Alla Vi". Det var en somrig låt som framförallt hade budskapet att vi längtar efter sommaren.

Till singeln släpptes också en musikvideo, till största delen bestående av gänget i en limousine och klipp på bikinitjejer i en swimmingpool.

Ett av Sveriges populäraste Instagramkonton

Hösten 2013 gjorde Tomas Brolin en ny debut. Mannen som vunnit en tekning mot Peter Forsberg gick och skaffade sig ett Instagramkonto. På ett och ett halvt år har han skaffat sig fler än 32.000 följare och lagt ut mer än 600 bilder. Och han är väl lite som oss alla andra när det gäller valet av bilder, och visar på en rätt så jordnära natur. Här finns bilder som vem som helst av oss brukar lägga ut; buketten han köpte på Alla Hjärtans Dag, bilden från bensinstationen där han skryter om att han lyckades pricka exakt 800 kronor när han tankade, bilder från matbordet, skumbadet och – ett härligt foto där han ligger naken i snön och gör änglar.

Mannen med Pokerfejset

Många fotbollsspelare världen runt har gett sig in i pokervärlden, dels på turneringar runt om i världen, men lika många väljer att spela inkognito online. En av de allra största legendarna, Ronaldo ( alltså den "riktige", Ronaldo Nazário från Brasilien) har liksom den heller inte så okände Bebeto haft vissa framgångar vid pokerbordet. Det finns t.o.m en särskild turnering, Fotball & Poker Legends Cup, där Tomas Brolin har deltagit.

Tomas har sedan 2006 varit en aktiv spelare i World Series of Poker. Han har dessutom tävlat regelbundet i PokerStars European Poker Tour, och inte helt utan framgångar. Han har "cashat" vid 2 tillfällen, och tjänat upp emot $ 80.000 på sitt spel. I finalen i Monte Carlo 2008 kom han på 38 plats, av 842 deltagare. Vilket väl kan betraktas som riktigt hyggligt för en icke-professionell pokerspelare, som egentligen mest har spelat poker för skojs skull.

Friad från anklagelser om eko-brott

Tomas Brolin hade sin absoluta storhetstid som fotbollsspelare under sin tid i Parma. Men på senare år har mindre trevliga misstankar om den tidens stjärnspelare figurerat i pressen. Tomas har, tillsammans med spelare som Hernan Crespo, Enrico Chiesa, Hristo Stoichkov, Lillian Thuram och Juan Sebastian Veron anklagats för att ha förskingrat summor motsvarande 93 miljoner kronor. Brolin själv skulle enligt dessa uppgifter ha stått för ca 6,5 Miljoner genom påhittade sponsorkontrakt.

Men alldeles nyligen friades han – liksom alla de övriga spelarna – från alla anklagelser. När han kom ut ifrån domstolen i Parma skrev han på sitt Instagramkonto att han tyckte det var skönt att detta var utrett och klart. "Nu ska jag fira detta med en middag med min fru i milano", avslutar han inlägget.