Allsvenskan

Av | 2 februari, 2010

Allsvenskan är svensk fotbolls högsta elitnivå och har funnits sedan mitten av 1920-talet. Sedan 1988 finns det även en damallsvenskan. 

Det har alltid varit ett krig mellan Stockholmslagen om vilket lag som är det bästa laget i Stockholm, antingen älskar man ett lag eller så hatar man det. Förmodligen är det samma sak med skånelagen – Malmö, Trelleborg och Helsingborg – och i allsvenskan är det Malmö som är Skånes lag nummer ett och Djurgården och AIK som delar titeln, då det är det dessa fotbollsklubbar som ligger högst i maratonlistan för allsvenska segrar. Värt att notera är att Hammarby IF enbart har vunnit Allsvenskan en gång, medan Elfsborg fem gånger.

Sedan 2008 är det 16 fotbollslag som spelar två matcher mot varandra i Allsvenskan, Matcherna anordnas en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan och vid en vinst erhåller laget totalt tre poäng och vid oavgjort en poäng.  Det lag som vunnit flest gånger efter säsongens slut är svenska mästare, som tur är har det aldrig gått så långt som till lottning för att särskilja två lag för en seger, då man kunnat göra det genom att se målskillnad och antal gjorda mål på hemma- respektive bortaplan.