Erik: ”En berättelse från Gothia Cup”

Av | 23 oktober, 2014

Gothia Cup 2014

Gothia Cup 2014
Bild: Gothia Cup


Det har gått några månader sedan min dotter och jag kom hem från Gothia Cup, men jag tar ändå tillfället i akt att berätta om denna fantastiska upplevelse. Gothia Cup är, för den som inte redan känner till det, världens största fotbollsturnering för ungdomar. Turneringen går av stapeln varje sommar i Göteborg och gästas av lag från hela världen. Förutom fotbollsmatcherna pågår en hel del arrangemang runtomkring cupen, såsom discon, evenemangstält och så vidare. Det är en otroligt bra stämning på matcherna och det skapas vänskap över statsgränser. Om du vill veta mer om Gothia Cup kan du gå in på deras hemsida och bland annat se en film från årets turnering: http://www.gothiacup.se/.

En av anledningarna till att jag väljer att berätta om min resa till Gothia Cup med min dotter är att jag ser att det finns föräldrar som drar sig för att resa med på turneringar, eftersom det verkar jobbigt. Jag tycker inte alls att det var jobbigt, utan bara roligt och lärorikt och skulle rekommendera det till alla föräldrar. Dessutom var det ett suveränt sätt att bygga starkare band mellan mig och min dotter.

Vi åkte buss till Göteborg och redan i bussen var stämningen på topp, en stämning som höll i sig under hela turneringen, även efter vårt lag hade åkt ut. Jag pratade med de andra föräldrarna på bussresan och lärde känna dem, som jag faktiskt knappast kände, även om våra döttrar spelat fotboll tillsammans under flera år. Under turneringens gång växte också sammanhållningen mellan oss föräldrar, då vi alla hade samma mål, nämligen att alla flickorna skulle må bra och ha roligt. Ofta träffades vi på kvällarna och umgicks. Föga förvånande tyckte alla om fotboll och en av papporna visade hur han brukar satsa på fotbollsmatcher på mobilen via bet365. Visserligen kunde vi inte satsa på matcherna i Gothia Cup, men andra matcher i högre ligor. Pricken över i:t var att en annan pappa körde live stream på fotbollsmatcher på hans surfplatta, så vi kunde se matcherna som vi satsat på. Det var riktigt spännande. Tyvärr vann jag inga större summor, men det var ett roligt nöje att testa på.

Under Gothia Cup bodde vi i en skolsal i Kviberg och spelade också några matcher där, vilket var väldigt praktiskt. Det gick bra för tjejerna till en början, men så småningom slogs de ut i kvartfinalen. De var dock inte ledsna för det, utan fortsatte att njuta av varandras sällskap, bra fotboll, spana på killar och att vara lediga i den stora staden Göteborg. Naturligtvis besökte vi nöjesparken Liseberg, vilket alla tyckte var jätteroligt.

Det minne jag mest håller kvar vid från Gothia Cup är hur våra tjejer står och hejar på ett lag killar från Estland. Killarna kunde knappt engelska, så jag vet inte hur de kommunicerade med våra tjejer, men det klickade verkligen till mellan lagen och det var härligt att se. Gothia Cup erbjuder så många tillfällen till vänskap över gränser, så det är helt otroligt.

Erik