Fotboll i Europa senare i år

Av | 14 maj, 2015

9365947710_7a0f5a6b0d_qFörra året gick VM i fotboll av stapeln i Brasilien och Tyskland vann efter förlängning mot Argentina i en mycket spännande match. Om det var VM förra året innebär detta att nästa stora mästerskap är EM, vilket kommer att spelas nästa år i Frankrike. För att ladda upp inför detta mästerskap och framförallt för att se vilka nationer som får vara med och tävla spelas sedan september förra året EM-kvalet. Femton matcher har redan spelats, men det är fortfarande femton matcher kvar resten av detta år. De tre matcher som ligger närmast i tiden är tre matcher som kommer att spelas under juni månad, nämligen Liechtenstein mot Moldavien, Ryssland mot Österrike och Sverige mot Montenegro.

Liechtenstein kommer att möta Moldavien på Rheinpark Stadion den 14:e juni, samma dag som Ryssland möter Österrike på Otkrytije Arena och Sverige möter Montenegro på Nationalarenan, Friends Arena i Solna. Dessa matcher ser vi naturligtvis mycket fram emot, precis som de resterande tolv matcherna som kommer att spelas under september och oktober månad. Bland annat kommer Sverige att möta Ryssland den 5:e september i Ryssland, Österrike den 8:e september på hemmaplan, Liechtenstein på bortaplan den 9:e oktober och slutligen Moldavien på hemmaplan igen den 12:e oktober.

Dessa matcher är naturligtvis bara ett axplock av alla europeiska fotbollsmatcher som spelas. Det finns flera ställen online där du kan läsa mer om alla europeiska stormatcher, både EM-kval-matcher och andra. Här kan man bland annat läsa allt om Champions League, Bundesliga, Premier League, Serie A och La Liga, förutom Allsvenskan förstås.

Det kan vara intressant att notera att allt med europeisk fotboll inte är en dans på röda rosor. Trots att lagen presterar bra finns det massor med regler man behöver hålla sig till. Nu senast kunde vi läsa att tio klubbar krävs på 522 miljoner kronor i böter av Uefa, på grund av brott mot det finansiella regelverket. Det handlar om turkiska Besiktas, italienska Inter, ryska FC Krasnodar, ryska Lokomotiv Moskva, franska Monaco, italienska Roma, portugisiska Sporting Lissabon, bulgariska CSKA Sofia, turkiska Kardemir Karabukspor och ryska FC Rostov. Dessa klubbar har tilldelats straff, på grund av att de visat upp så stora minusresultat att de brutit mot Financial Fair Play-regelverket FFP. Detta är inget ovanligt, utan något som även storklubbarna Manchester City och Paris Saint-Germain varit med om, men det är fortfarande inte roligt för de klubbar som får dessa straff. Förutom höga bötesbelopp får de restriktioner vad gäller löner, antalet anmälda spelare till de europeiska cuperna och så vidare.

Vid en första anblick kan man tänka sig att detta kommer att påverka kvalitén på europeisk fotboll den närmaste tiden, men faktum är att det säkerligen inte kommer att påverka något nämnvärt. Även med restriktionerna vad gäller antalet anmälda spelare till de europeiska cuperna finns det tillräckligt många bra spelare som får lov att följa med. Dessutom kan man se att Uefas straff uppnår sitt mål. Både Manchester City och Paris Saint-German har erkänt att de inte kunnat agera på transfermarknaden som de tidigare ville, vilket naturligtvis kommer att stabilisera klubbarnas ekonomi.