Hur förändra fotbollskulturen till det positiva?

Av | 11 april, 2014

Allsvenskan 2014 började inte alls bra! Dödsmisshandel av fotbollssupporter skapade ingen bra stämning; både media, fotbollsklubbarna och supporters blev förbannade för att enskilda individer fick sätta livet till för att en liten grupp ännu en gång föredrog våld framför glädjen i samband med fotbollsmatch.

Fotbollen är en sport som bör förena människor och stärka individer att socialisera sig med andra människor på ett positivt mot ett gemensamt mål – att heja fram sitt favoritlag till seger. Det finns olika grupperingar som har andra mål än att stötta sitt lag (som inte berör fotboll) överhuvudtaget, mål där att man ska slåss för att uppnå ett mål och syfte. Dessa grupperingar har förvisso ett mål, men ett mindre konstruktivt sätt som inte gynnar gemene man, fotbollslagen eller samhället i stort.

Dödsmisshandeln kan på något ambivalent sätt ha varit till en fördel; dödsmisshandeln i sig är avskyvärd, men den har bidragit till att återuppväcka debatten som i mångt och mycket legat dolt – hur ska vi få bort de grupperingar och deras mål som inte vill stötta sitt lag i dur och skur? Hur kan vi tillsammans medverka för att alla får ett och samma mål i samband med fotbollsmatcherna?  Går det överhuvudtaget att skapa en sund fotbollskultur, där alla som vill kan gå på en fotbollsmatch och vara trygga och utan att vara rädda för att bli nerslagna eller få en ölflaska i huvudet? Diskussionerna har vaknat upp på nytt och det gäller att göra det på bästa sätt, utifrån den situation som uppstått med anledning och det faktum av att en person fick sätta livet till för fotbollskulturen.

Det har varit många debatter och förslag på lösningar som cirkulerat i olika medier av ”för sig påare” och andra som vill vara med i debatten. Någon sade att den nuvarande generationen som gick på matcher var ”förlorad” och det gäller att fokusera på kommande generationer – egentligen ganska tragiskt att man inte kan lära en gammal hund att sitta, men det kan ligga någonting i det. Att förändra och påverka någon som bara har ett oskrivet blad är lättare än en som har ett blad som består av svart bläck och rött, stänkt blod. Där gäller det att fotbollstränare vågar agera på fler sätt än enkom träning i fotboll och vågar agera och belysa att fotboll även hur man agera och interagerar med andra, både som fotbollsspelare och som medmänniska. Där individer som vill gå på fotboll kan gå på fotboll och de individer som vill slåss, hellre stannar hemma och spelar online casino eller för den del ännu hellre träna sparring i en organiserad form!

Fotboll är politik och det går att förändra utifrån ett individualiserat sätt och perspektiv. För politik är sådant som påverkar oss i vardagen och att en människa får sätta livet till genom en dödsmisshandel är något som (förhoppningsvis) påverkar oss i allra högsta grad. Låt oss hoppas att Allsvenskan 2014 slutar bättre än vad det började. Låt oss hoppas att alla små grupperingar inom fotbollen föredrar glädjen framför våldet i samband med fotbollsmatchen!