Laganda

Vilken betydelse har lagandan för framgångsrik fotboll? Finns det någon fotbollskultur som går att koppla till vardagslivet för fotbollsspelare och för fotbollssupporters?

Fotboll är något som ofta berör och rör runt i grytan – antingen talas det om att det är herr- eller damfotboll som bidrar till en polarisering i samhället eller så talas det om att det finns fotbollssupporters som förstör för fotbollskulturen i allmänheten och gemene person i synnerhet. Något som kan vara gemensamt för alla samtal som förs om fotbollen och med folk som bryr sig om (eller för den delen inte bryr sig om) fotboll är att det är precis som kampsport en sport som aktiverar och engagerar alla.

Sport som engagerar

Engagemanget som finns hos alla är för att det är en sport som ofta uppmärksammas – allt ifrån spansk fotboll som ses som spel i högklass, svensk allsvensk fotboll som förenar till att det finns division 5-lag som behöver ideella krafter, eldsjälar och personella resurser och engagemang för att överleva och för att få fram nya professionella fotbollsspelare.

Det gemensamma för all form av fotboll och engagemang för fotboll är och stavas laganda! Laganda för att det krävs engagerade som har olika förutsättningar och kunskaper. I ett fotbollslag finns en målvakt, fyra backar, fyra mittfältare och två forwards. Det finns alltså målskyttar, grovjobbare och tekniker – precis som i alla grupperingar inom exempelvis företag, organisationer och i personliga relationer. Det krävs en Messi som är kreativ och kommer med idéer. Det krävs en Ronaldo som genomför idéerna och gör målen och det krävs en Svensson som dag ut och dag in ser till att teknikern och målskyttarna kan glänsa.

Laganda med spelartyper

I alla grupperingar och arbetsplatser finns det många olika spelartyper, vilket gör att företaget behöver engagerade med olika förutsättningar och kunskaper för att kunna vara professionella och för att utveckla sin verksamhet – precis som det krävs kommunikation och dialog för att förgylla och utveckla en relation med sin partner, kollega eller vän.

Lagandan har betydelse för fotbollen och för att det ska bli en framgångsrik fotboll. Lagandan har också betydelse för att företag och relationer ska kunna fördjupas och förändras till det bättre.

Föreläsningar om laganda och teambuilding

Den före detta allsvenska fotbollsspelaren Christopher Alvengrip är en professionell föreläsare som tar upp frågor och infallsvinklar avseende betydelse av laganda och sammanhållning och kopplar detta till företags omsättning och operativa verksamhet. För med en sund kultur med bra sammanhållning och laganda går det att förändra och förbättra saker och ting och efter en föreläsning med Christopher Alvengrip kan ni få nya infallsvinklar och konkreta förslag till hur ni kan få en bättre laganda i fotbollsklubben, arbetsplatsen eller i olika gruppsammansättningar.