Fotbollsarkivet:
‘Fotboll och våld’

Några saker du kanske inte visste om Cristiano Ronaldo


Cristiano Ronaldo är kanske en utav de bästa fotbollsspelarna i historien och därmed ett namn som de flesta känner till, fotbollsintresserade eller ej. Det finns dock några intressanta fakta som även de mest inbitna fotbollsfansen kanske inte känner till.

 

”CR7” ville inte ha nummer 7

När Ronaldo kom till Manchester United så bad han om att få spela med nummer 28. Hans coach Sir Alex Ferguson ville dock annat: ”Nej, du kommer att bära nummer 7” sa han. Ett tröjnummer som använts av några av de största stjärnorna i Manchester Uniteds historia, såsom David Beckham, Bryan Robson, George Best och Eric Cantona, vilket gjorde att Ronaldo kände en enormt stor press. ”Jag var livrädd då jag visste att Beckham hade burit detta nummer, men jag tog mig an utmaningen och sedan dess har det varit mitt turnummer. Jag har vunnit allt inom fotboll med detta nummer.” Det intressanta med detta är att Ronaldo dessutom är en av väldigt få spelare som gjort sitt tröjnummer till lite av ett varumärke ”CR7”, ett tröjnummer som han från början inte ville ha!

Han blev döpt efter Ronald Reagan

Ronaldo, vars fullständiga namn är Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, har berättat att hans föräldrar döpte honom efter Ronald Reagan eftersom de gillade detta namn och tyckte att det lät kraftfullt. Men hans far var en stor beundrare redan långt innan resten av världen kände till Reagan. ”Ronald Reagan var min fars favoritskådespelare” har han berättat. Sen att Cristiano delar namn med brasilianska Ronaldo, en an världens bästa fotbollsspelare innan Cristiano, är bara en intressant slump.

Mest välgörande atleten i världen

Ronaldo har blivit utsedd till den idrottsman i världen som skänkt mest pengar till välgörenhet. Han har även vunnit ”Athletes Gone Good”-listan på Dosomething.org efter ett flertal donationer till bland annat yngre cancerpatienters operationer och medicinska utgifter samt till ett forskningscentrum vid sjukhuset där hans mamma blev behandlad för cancer. Han har sagt: ”Min pappa lärde mig att om man hjälper folk så ger Gud dig det dubbla tillbaka.”

Han har öppnat sitt eget museum

Ronaldo öppnade sitt eget museum i december 2013 i sin hemstad Funchal, Madeira i Portugal. Museet kallar han för Museu CR7 och där samlar han troféer och andra minnen från sitt liv och från sin karriär. Har han ett stort ego? Ja, kanske, men han är också en viktig global symbol för hela Portugal.

Cristiano Ronaldo

Han är en passionerad pokerspelare

Förutom att ha en stor passion för spelet fotboll så har Ronaldo även en stor passion för spelet poker. Hans passion och hans färdigheter har nu gjort honom till ett proffs i detta sammanhang också. Tillsammans med många andra professionella fotbollsspelare som till exempel Neymar och Pique så gillar han att spela poker på fritiden och även ibland efter matcherna. Ronaldo anses vara en av de mest framgångsrika pokerspelarna från fotbollsvärlden.
Inför EM – nervositet och förhoppningar


Hela Europa peppar nu inför europamästerskapet i fotboll, som går av stapeln den 10 juni, med en match mellan värdnationen Frankrike och Rumänien. Men vad vet vi så långt om ställningarna i de olika länderna. Är alla i den form de brukar vara eller finns det något lag som inte alls är på topp, något som kan gynna vårt svenska landslag?

Felbedömningar

Det har varit en tung vår för både Irland och Italien. Irland spelade oavgjort mot Slovakien tidigare i år men det var inte bara att de spelade oavgjort som bekymrade laget. Deras stjärnmålvakt Rob Elliot, som hade hoppats vara med som förste målvakt i EM-truppen, skadade knät och blir bort i 6 månader. En katastrof enligt förbundskaptenen Martin O´Neil.

Det italienska laget är inte heller glada. De led sin största förlust sedan 1939 mot Tyskland, 1-4, och chansen att de ska ta sig till final, som för 4 år sedan, verkar just nu långt borta.

Men lag som det har gått bra för är Frankrike, Tyskland och Portugal. Portugal slog världsregerande Belgien med 1-2 och Frankrike värmde upp på hemmaarenan Stade de France mot Ryssland. De vann överlägset med 4-2 och det verkar vara ett självsäkert lag som kommer välkomna resten av Europa i juni – trots att stjärnspelaren Karim Benzema inte kommer vara med.

Det här betyder, bland annat, att man ska vara försiktig när man funderar på att betta, man ska inte vara fördomsfull eller för självsäker, och på bet365 kan du läsa mer om alla de senaste fotbollsnyheterna.

Men hur står det till med Sveriges trupp?

Tja, lite varierande…

Inför EM – nervositet och förhoppningar

Unsplash.

Det svenska landslaget har inte presterat som Erik Hamrén har velat och lagets sista två matcher att visa sina skickligheter har varit tafatta. Den sista landslagsmatchen innan EM slutade 1-1 mot Tjeckien. Matchen spelades inför en nästan osynlig publik i Solna och Zlatan beskrev matchen som tempofattig och avslagen. Frågan är nu hur Hamrén tänker inför uttagningen av sin EM-trupp, som kommer att presenteras den 11 maj.

Brittisk tidning förutspår Sveriges öde

Den brittiska tidningen Daily Mirror har skrivit en artikel om hur de tror de olika länderna kommer prestera. Sverige har hamnat prick i mitten enligt deras bedömning, som är gjord efter spelkvalitet, tränarkvalitet, gruppsvårighet, lottning och kvalfacit. Sverige hamnar enligt tidningen på 12:e plats, vilket har förvånat de svenska journalisterna då de tycker att det är en hög placering för att komma från England. Motiveringen var att, även om det svenska laget är bra, så har Sverige Zlatan, och Zlatan är ändå Zlatan.

Sveriges övriga gruppdeltagare har rankats: Irland – 20, Belgien – 5 och Italien – 4. Tidningen har tippat att antingen Tyskland, eller Frankrike kommer vinna.

Men någonting som vi kan vara säkra på, är att det svenska landslaget i alla fall kommer att bo bra. Redan nu kan man ta sig en titt på hotellen och avundas laget – och hoppas att bekvämligheterna kommer leda till att de presterar extra, extra bra.
Hur förändra fotbollskulturen till det positiva?


Allsvenskan 2014 började inte alls bra! Dödsmisshandel av fotbollssupporter skapade ingen bra stämning; både media, fotbollsklubbarna och supporters blev förbannade för att enskilda individer fick sätta livet till för att en liten grupp ännu en gång föredrog våld framför glädjen i samband med fotbollsmatch.

Fotbollen är en sport som bör förena människor och stärka individer att socialisera sig med andra människor på ett positivt mot ett gemensamt mål – att heja fram sitt favoritlag till seger. Det finns olika grupperingar som har andra mål än att stötta sitt lag (som inte berör fotboll) överhuvudtaget, mål där att man ska slåss för att uppnå ett mål och syfte. Dessa grupperingar har förvisso ett mål, men ett mindre konstruktivt sätt som inte gynnar gemene man, fotbollslagen eller samhället i stort.

Dödsmisshandeln kan på något ambivalent sätt ha varit till en fördel; dödsmisshandeln i sig är avskyvärd, men den har bidragit till att återuppväcka debatten som i mångt och mycket legat dolt – hur ska vi få bort de grupperingar och deras mål som inte vill stötta sitt lag i dur och skur? Hur kan vi tillsammans medverka för att alla får ett och samma mål i samband med fotbollsmatcherna?  Går det överhuvudtaget att skapa en sund fotbollskultur, där alla som vill kan gå på en fotbollsmatch och vara trygga och utan att vara rädda för att bli nerslagna eller få en ölflaska i huvudet? Diskussionerna har vaknat upp på nytt och det gäller att göra det på bästa sätt, utifrån den situation som uppstått med anledning och det faktum av att en person fick sätta livet till för fotbollskulturen.

Det har varit många debatter och förslag på lösningar som cirkulerat i olika medier av ”för sig påare” och andra som vill vara med i debatten. Någon sade att den nuvarande generationen som gick på matcher var ”förlorad” och det gäller att fokusera på kommande generationer – egentligen ganska tragiskt att man inte kan lära en gammal hund att sitta, men det kan ligga någonting i det. Att förändra och påverka någon som bara har ett oskrivet blad är lättare än en som har ett blad som består av svart bläck och rött, stänkt blod. Där gäller det att fotbollstränare vågar agera på fler sätt än enkom träning i fotboll och vågar agera och belysa att fotboll även hur man agera och interagerar med andra, både som fotbollsspelare och som medmänniska. Där individer som vill gå på fotboll kan gå på fotboll och de individer som vill slåss, hellre stannar hemma och spelar online casino eller för den del ännu hellre träna sparring i en organiserad form!

Fotboll är politik och det går att förändra utifrån ett individualiserat sätt och perspektiv. För politik är sådant som påverkar oss i vardagen och att en människa får sätta livet till genom en dödsmisshandel är något som (förhoppningsvis) påverkar oss i allra högsta grad. Låt oss hoppas att Allsvenskan 2014 slutar bättre än vad det började. Låt oss hoppas att alla små grupperingar inom fotbollen föredrar glädjen framför våldet i samband med fotbollsmatchen!
Fotbollsvåld och huliganism


Från läktarvåld till huliganism

I samband med fotbollen talar man ofta om fotbollsvåld och huliganism och media uppmärksammar ofta detta i samband med olika fotbollsmatcher, ofta med koppling hur det påverkar samhället (som polisiära insatser och dess ekonomiska resurser som det innebär på samhället och skattebetalarna).

Vad som kan vara viktigt i samband med huliganism och fotbollsvåld är två aspekter; de allra flesta som utövar fotboll, ser på sporten eller stöttar ett lag är ”vanliga människor” från alla samhällsklasser som har ett genuint intresse för att ha en samhörighet för fotbollsmatchen och att en fotbollssupporter inte är samma sak som en huligan.

En huligan är nästan uteslutande en person som hellre vill utöva våld och bråka, i stället för att se och stötta fotbollen och hellre engagera sig i slåss än i hur det går i sporten. Huliganer brukar prata om att de gör det för ”sitt fotbollslags skull”, även om de seriösa fotbollslagen aktivt motverkar och tar avstånd från huliganer och huliganismen. Fotbollsvåldet har förändrats markant under de senaste decennierna, från att ske på läktaren (det som man kallade för läktarvåld) till att ske både inför, under och efter en fotbollsmatch och bråken behöver inte heller ske vid fotbollsarenan, utan det kan ske öppet på stan. Det finns de som säger att huliganer stämmer träff för att slåss och vad det är för en egentlig hjälp för fotbollslaget, vet nog bara de som medverkar i slagsmålet.
   Det finns de som kallar organiserade huliganer för ”firmor” eller ”huliganfirma” som bevakar och ägnar sig åt huliganism och uppgjorda slagsmål. Några mer kända är Firman Boys (som ”stöttar” `AIK), Elfborgs Yngsta Grabbar (som ”stöttar” IF Elfsborg) och Djurgårdens Fina Grabbar (som ”stöttar” Djurgården).

Det finns en liten kick av människor som gillar just att slåss i samband med fotbollsmatcher – både i Sverige och utomlands –
och detta kostar polisiära resurser väldigt mycket, både i tid och pengar, en del anser att detta bör tas från klubbarnas ekonomi, medan andra anser att det borde vara ett samhällsansvar om att våldet inte får förekomma över huvudtaget.

Det finns olika allianser som verkar för sund fotbollskultur, som Fotbollsalliansen (som består av fotbollens stockholmslag), och Svenska Spel har ett Supporterlag, där man uppmärksammar de goda exemplen inom fotbollen (i stället för de negativa som media för övrigt gör). Flera fotbollssupporters stöttar sitt favoritlag och favoritspelare i ur och skur genom att bland annat åka med på fotbollsresor och heja fram sitt lag till seger. Att kunna ge sommarpresenter till både fotbollsspelare och supporters kan vara ett  bra sätt för att kunna skapa en mer sund kultur inom fotbollen.

Att uppmärksamma fotbollsvåldet är något vi behöver göra, då våld föder våld och våldet i sig – fotbollsvåld eller våld ”i allmänhet” – medför aldrig någonting positivt, oavsett om man gör det för lagets namn, i Guds namn eller har något annat syfte. Det är bara ett slöseri med pengar och med människors tid och engagemang och man borde i stället lägga ner detta i en fotbollskultur som de allra flesta vill ha och som faktiskt utövar – glädjen i att spela fotboll, se på fotboll och känna samhörighet med andra människor för att nå sitt mål – att få mål i målet.
Fotbollen förenar och berör


Fotboll är en av få sporter som utövas över hela världen och sporten fotboll är något som berör väldigt många – vem blir inte glad när ens favoritlag gör mål coh vem blir inte ledsen när de förlorar? Har du tänkt på att när det går bra, säger sportkommentatorerna att "vi gjorde mål och vann matchen" och när det går dåligt så "förlorade de matchen".

Sporten fotboll utövas på många olika nivåer runt om i världen; som fritidssysselsättning, motionsutövning och som heltidsutövning för fotbollsspelare som Anders Svensson och Ronaldo i sina fotbollsklubbar och sporten fotboll är en internationellt uppskattad sport, inte minst den spanska och engelska fotbollen.

Det finns olika sätt att se på fotbollsmatcher, oavsett om det är i allsvenskan elller i Premier Leauge. Vissa åker på fotbollsresor runt om i Europa, andra sitter med goda vänner framför TV:n och ser på allsvensk match. För en del matcher krävs ett abonnemang för att kunna se matchen och detta går att teckna på www.csports.se

Om fotboll ser fotbollen som någonting positivt – även om det finns huliganer som tar till våld i samband med fotbollsmatcher. Fotboll ska vara något positivt och fotbollsvåldet går att förhindra om vi tillsammans verkar för en bra fotbollskultur. Manifestera gärna i samband med att du går på fotboll – jubla när det går bra, trösta när det går dåligt, men ta inte till våld.
Far och flyg
>>> Boka boende hos Radisson Blu i dag! <<<