VM extra intressant för många svenskar med utländska rötter

Av | 23 maj, 2014

Sydkorea
Sydkorea (i rött), ett av alla landslag med svenska intressen. Foto: Simon Q

Sverige missade snöpligt sommarens VM efter förlust mot Portugal i playoff. För många i vår befolkning finns det dock all anledning att fortsätta blicka mot sommarens fotbollsfest då ett antal av de deltagande länderna i VM har landsmän inflyttade till eller födda i Sverige. Och gräver man ännu djupare i historien finns även ett ytterligare landslag som kan vara värt att hålla ett extra öga på för många svenskar.

För alla oss fotbollsintresserade svenskar var det ett hårt slag att se landslaget missa årets fotbolls-VM i Brasilien. Trots missen finns det ändock ett flertal lag som är extra intressanta för stora delar av vår befolkning.

Invandringen i Sverige har lett till många positiva förändringar, såväl i samhället som inom fotbollen. Supporterkulturen har fått nya intryck och i takt med att fler och fler integrerats har också supporterskarorna växt i många av landets lag. Även om merparten av de som invandrat och de som är födda här till invandrade föräldrar säkerligen håller fingrar och tår för att det ska gå bra för Sverige så har de även sina rötters landslag att glädjas över, något som i sommar säkerligen kommer att märkas på sportbarer och dylikt när feststämningen ökar.

Ser vi tillbaka och gör ett nedslag på utrikesfödda barn i Sverige de senaste 20 åren kan vi snabbt se några länder vars unga generation nu har ett extra spännande VM att se fram emot.

1991 fanns på topp tio över vanligaste ursprungsländer för utrikesfödda barn Iran (10604 barn), Chile (7710 barn), Sydkorea (4144 barn), och Colombia (3502 barn). Dessa fyra länder är alla med i VM. Gör vi samma koll tio år senare, 2001, hittar vi bland VM-länderna Bosnien (9059 barn), Iran (4869 barn), Colombia (3420 barn) och Sydkorea (2563 barn).

Statistiken ovan är bara ett litet exempel för att påvisa några av de länder som vår befolkning kan hålla ett extra öga på. Givetvis finns ett antal nationaliteter till i tusental. Går vi ännu längre tillbaka i tiden och har koll på vår historia så bör vi också hålla ett öga på Belgien. I början av 1600-talet invandrade ett stort antal valloner till Sverige. Vallonerna kom från främst södra Belgien. Migrationen till Sverige kom sig av att vallonerna var skickliga inom järnhantering och smide vilket uppmärksammades i Sverige och uppmuntrades av Gustav II Adolf. Tillsammans med smederna kom även andra yrkesgrupper och denna tidiga arbetskraftsinvandring nådde sin kulmen cirka 1943-1950. Det totala antalet valloner som anlände har uppskattats till mellan 1000-1200 familjeenheter och bara 20 % av dem återvände till hemlandet efter sin första kontraktsperiod. Med åren har det vallonska blodet förts vidare och även om det är en väldigt liten del sett till hur det säkerligen blandats med åren så finns det ett oräkneligt antal ättlingar i Sverige idag.

Sammanfattningsvis kommer sommarens VM-fest att märkas trots att Sverige inte är med. Många av oss kommer antingen ha en direkt koppling, eller kopplingar via vänner och bekanta. Vi kan inte ersätta det svenska landslagets medverkan, men vi kan glädjas åt andra lag.